Etichete

20 ianuarie 2013

Afini şi afine




Întâi şi întâi lansez acest post cu o întrebare: cum pot spori aciditatea solului în mod natural? Aceasta pentru că afinul (eu am patru tufe DukeVaccinum corymbosum­ –  de care sunt foarte mândru) necesită sol acid sau chiar foarte acid. Intreb aceasta pentru că un sac de turbă acidă este destul de scump şi ar fi bine ca anual solul din jurul afinului să fie îmbogăţit cu turbă acidă.
Iarna
Vara


Apoi, dar cred că ştie toată lumea, trebuie aflat că afinele conţin en-gross vitamina C, pectine, provitamina A, sunt excelente anticancerigene (folosite atât în tratamente profilaxice, cât şi în tratamentele propriu-zise), mirtilină, acizi benefici şi altele. Pe cât posibil înlocuirea cafelei sau a ceaiului verde cu ceaiul de afine atrage după sine scăderea considerabilă a riscului de apariţie a cancerului (gastric, de sân, la rinichi, duodenal). Prin urmare recomand fiecărui grădinar să îşi cumpere două trei tufe (pentru copii, pentru cocktailuri, ceaiuri, gemuri etc). Eu am cumpărat de aici şi sunt mulţumit: http://www.sieberz.ro/termek/afinul-duke/
Nu mai amintesc de miile de delicateţuri  care se pot face din gemurile de afine, din compoturi sau din fructele proaspete. Este internetul plin de aceste reţete, care mai de care mai sofisticate şi mai plăcute ochiului şi gustului.


PS Cel mai mare avantaj al acestui soi de afin pe care îl recomand este că este autopolenizator: aşadar ne scuteşte de anumite surprise care pot apărea în perioada de polenizare.
 

13 ianuarie 2013

Am cazanul meu...



La rugămintea unui coleg în ale grădinăritului (“novice” îşi spune el, dar daca există dorinţă, “noviciatul” dispare – hai că l-am dat pe cuvânt din mine) postez “elementele” necesare realizării unui cazan – artizanal -, cele din comerţ sunt f. f. scumpe şi nici nu suntem siguri de faptul că sunt într-adevăr de Cupru (faceţi pt aceasta testul cu magnetul) şi o schiţă de montare a cazanului.





Inainte de a râde de stangacia cu care am desenat vreau să şi explic şi să detaliez puţin schiţa.
OBLIGATORIU Cilindrul de condensare (3), ţeava de transfer aburi (6), Capacul cazanului (1) TREBUIE să fie din Cupru sau din inox alimentar. Cazanul poate fi din orice - fonta, inox, cupru (de dorit), teflon.
Atenţie la lipituri! Ele trbuie făcute cu o cocă moale şi trebuie asigurat mai apoi că nu iese nici pic de aburi pe acolo (când începe să fiarbă, bineînţeles), altfel pierdem bunătate de licoare.
Bineînţeles că vom folosi pentru cazan un stativ de fier pe care să stea, nişte pirostrii, un trepied ceva (nu am mai desenat ca cine stie ce imi iesea). Focul poate fi făcut cu lemne sau poate fi folosit un arzător cu butelie. Eu prefer varianta a doua pt că astfel pot regla intensitatea focului; la lemne e mai greu. Pentru a proteja focul de vânt se poate folosi o simplă tablă.
Cazanul nu va fi NICIODATA umplut. ¾ e maximumul admis. E evident de ce.
Vasul cu apă rece va fi umplut “ochi”, în felul acesta condensarea aburilor se va face optim
Nu uitaţi (eu am uitat de câteva ori) sa puneţi un ibric acolo unde începe să pice ţuica. Prima ceaşcă va fi aruncată – în felul acesta se realizează o excelentă igienizare a instalaţiei de condensare.
Cam atât, dacă mi-a scăpat ceva, aştept întrebările
PS Borhotul de fructe sau cereale (sau din ce faceţi ţuica) să nu fie gros. Se va lipi si afuma cu siguranţă. Dacă este gros adăugaţi cu încredere minim 20 litri apă – aceasta nu va afecta în niciun fel tăria licorii.

11 ianuarie 2013

Concediu bine meritat. Pentru trup şi… regăsire





“Regăsirea” nu s-a realizat. Aceasta ar fi presupus să ştiu ce caut. În schimb concediul acesta a fost bine meritat pentru odihna trupească. Peisajele mi-au relaxat simţurile, liniştea asemenea; totul a fost… zen, aş putea spune, numai că un zen steril, fără semnificaţia spirituală. Există aşa ceva? Mă rog, aşa m-am simţit. Colac peste pupăză, a fost fain. 



Locaţie: jud. Covasna, localitatea nu o ştiu, undeva la vreo 15 km de Intorsura Buzăului, chiar în Depresiunea Covasnei, la o Mănăstire:





La întoarcere am trecut un pic pe la poalele Ciucaşului. Fain şi aici; stereotip, dar fain:

SARA


ANASTASIA