Etichete

30 mai 2012

Albine-n horă



Rar îmi este dat să văd “chestia” aceasta. Albinele se adună în grup şi năvălesc pe-o floare.
E cumva vreun “fenomen” strict “apicol”? Sau trandafirul acela este irezistibil pentru ele?




PS. Nu mă abţin să nu postez şi minunăţia aceasta de căpşună şi, bineînţele, minunăţia de Căpşunică (Sara) care nu s-a abţinut să muşte din căpşuna gigant ca dintr-un măr (cu toate că era plină de pământ).





25 mai 2012

Greseli in solar


 
Am să vorbesc puţin despre erorile pe care le-am făcut anul acesta în solar (sper ca ele să nu mai existe la nimeni, iar dacă şi altcineva le-a făcut poate renunţă odată cu mine la a le mai face):
1.       În primul rând m-am zgârcit la folie şi am folosit una veche care mai fusese pe alte solarii şi bineînţeles că n-a rezistat la vijelii; a plouat înlăuntru şi s-au cam „stafidit” plăntuţele plouate. Deci la anul folie 100% nouă sau şi din cea veche dar „controlată la sânge” să nu aibă găuri, cât de mici,
2.       Apoi n-am pus sfoară la tot solarul şi am făcut o struţo-cămilă: 75% din roşii sunt pe araci, restul pe sfoară (se vede diferenţa – cele pe araci sunt la fel de scofâlcite ca şi aracii, celelalte drepte-lumânare),
3.       N-am pus curent în solar cu toate că e foarte aproape o sursă (bineînţeles că de câteva ori n-am putut să termin ce aveam de făcut pentru că se lăsase noaptea, dar era aşa de plăcut... Plus ca nu pot asculta muzica!)
4.       Am stropit (cu) si folosit chimicale (Dithane, Topsin, Sintogril, Cropmax),
5.       Am uitat de câteva ori copili nerupţi şi la acele plăntuţe roşiile abia au început a se face,
6.       Mai sunt câteva mai mici, dar nesemnificative, zic eu (iarba neplivita in totalitate, defoliere cam 80-90%, usa facuta in graba si legata cu sarma etc.)

22 mai 2012

Prin haosul grădinii



Am început să identific din ce în ce mai greu plantele pe care le am prin grădină :))
După aceste zile hiperploioase au crescut toate de-a valma. Nu mai zic de iarbă. Cred că o să-mi ia o săptămână să sap şi să plivesc.
Căpşunelele cresc, dar nu prea se coc, macii o ţin numai într-o sărbătoare





Colac peste pupăză, ieri după ce am administrat un Pantera pentru pir, a început o ploaie că tare mă tem că l-am dat de pomană. Om vedea…
Salvia e o minunăţie. Pe lângă frumuseţea ei nu trebuie să uităm nici de crezul medieval că dorinţa ei este de a ne face nemuritori.



Gălbenele şi haos (e pe acolo lobodă, fenicul, leuştean, ştevie…, lămâiţă, cimbru şi… dacă mai vedeţi ceva anunţaţi-mă – apropos, nu ştiu unde a dispărut lupinul, sau de cine e asfixiat:))





Şi peste toate tronează măria-sa, cactusul, care n-are nicio treabă; nimeni nu se atinge de el şi nu-l deranjează.:))





21 mai 2012

Roşiile la 40 zile după plantarea în solar

Le-am pus (rasadurile) in sambata de dinaintea Floriilor...

 
Dithane-ul şi Topsinul au lucrat de minune: frunzele nu au nici cea mai mica pată. Caut acum alternative eco la D+T, la Cropmax nu e nevoie – e natural 100%.



Am avut de toate în astea două luni: folia zburată la vijelie, acumulare de apă pe aceasta, roşii mâncate de coropişniţe (cu tot Sintogrilul pus), dar şi satisfacţii: creştere armonioasă, rod pe măsură.
Stropelile cu Cropmax şi mraniţa pusă la rădăcină şi-au făcut efectul.

15 mai 2012

Splendoare dupa ploaie

A plouat astazi, in sfarsit. Dupa aproape o luna. Ajunsesem sa exasperez; udam zilnic si degeaba; in ultimele zile incepusem chiar sa ma las pagubas. Dar, a venit ploaia asta (IREALA) care mi-a facut trandafirii sa arate asa (PS Marturisesc ca nu i-am vazut niciodata atat de frumosi; nu mai zic de miros - divin):






13 mai 2012

Alte flori…




Am un ajutor nesperat din partea fetelor: 



Numai să nu se accidenteze prea tare. Aici Sara vroia să închidă ea solarul, iar Anastasia ii venea in ajutor (?!?!)

11 mai 2012

Cartofii


Nu ştiu cum se numeşte ştiinţific operaţia aceasta de “îndiguire”, “cuibarire” a cartofilor, dar am facut-o şi eu. Am mai furat o idée-două de pe ici-colo (cea cu cartoanele) si a iesit ceea ce vedeti in imagini:


Apoi am udat abundent si gata.

Pentru gandacii de Colorado am plantat nişte craiţe pe margine şi am pus cenusă în cuiburi.
Dacă mai ştie altcineva vreo metodă eco i-aş fi profund recunoscător…

9 mai 2012

E o intreaga filozofie aici...


L-as lua cu mine pe o insula pustie (nu pe Quinn, ma refer la Dans, desigur) :))

"Intelesul unor cuvinte ca arta, dragoste, frumusete, puritate, pasiune – toate acestea mi-au fost clarificate, fiind exprimate prin cele mai simple cuvinte de acest simplu muncitor..."

7 mai 2012

Salcamul meu rosu



Ce mi-a placut la salcamul acesta (pe langa flori, desigur, si mirosul lor - ca mureau albinele din floare-floare) e ca poate trai peste 100 de ani. Adica si copiii nepotilor mei il vor admira/mirosi??!
PS Dea Domnu sa nu fiu nevoit sa-l dau, ca Moromete :))


 Din cate am auzit salcamul roz/rosu e foarte vanat de apicultori. Asa ca o sa pun cativa puieti la toamna :D
Dupa ce am mai citit cate ceva am intrat definitiv in ceata: salcamul rosu e una, salcamul roz e alta?! Acesta de care o fi???

6 mai 2012

Deep...


Nu am putut sa ma abtin; mi-a cantat toata ziua in cap, nu stiu de ce...

5 mai 2012

Stânjeneii şi bună dimineaţa


Indiferent cum s-o numi oficial, bună dimineaţa e chiar o floare care îţi face dimineaţa plăcută, îţi surâde în fiecare dimineaţă pe soare, pe ploaie sau pe timp noros.





Stânjeneii aceştia gălbiori miros fin a lămâiţă, atât de fin că parcă îmi pare rău că nu pot să vă transmit prin blog acest miros. Gândiţi-vă la un amestec discret de lămâie şi vanililă, dulce, îmbietor…